2 Eylül 2015 Çarşamba

Çeyiz Önerisi: İnox mu, Beyaz mı?

         
Çeyiz hazırlığında olan herkesin başı bu soruyla beladadır herhalde, markayı belirledikten sonra. Sıra "beyaz" eşyalara gelince bir çoğumuzun çok beğendiği bu "gri" makinelerin önünde buluveririz kendimizi ve sonra deriz ki "Ama şimdi bu rengin etrafa da uyması lazım, ona göre fayans olması lazım, ona göre masa-halı rengi seçmek lazım, bla bla blaa..." Ben aslında böyle demeyenlerdenim :) En başından beri tüm beyaz eşyalarımın gri, yani "inox" olmasını istedim. Şu an tek başıma yaşadığım ve bir bulaşık makinesine ihtiyaç duyduğum için erkek arkadaşım daha evlenmeden bulaşık makinemizi de bu isteğime uygun olarak inox aldı. Geri kalan teknik özellikler onun işi, ben bu konularda karışmıyorum elektrik mühendisime :)

Peki inox ne, beyaz eşyadan farkı ne? Bulaşık makinem ben aile ziyareti için Ankara'dayken alınmış ve evime yerleştirilmiş olunca seçme ve satın alma işlemi esnasında ben bulunamadığımdan bu farkı sorgulama fırsatı yakalayamadım. Ancak geçen hafta da çamaşır makinemizi alırken bizimle ilgilenen görevliye doya doya sordum her detayı. Beğendiğimiz özellikteki makinenin hem beyazı hem inoxu olunca ve arada ciddi bir fark olunca insan ister istemez "neden?" diyor zaten :) İnox, paslanmaz çelik demek kısaca. Ve paslanmaz çelik oluşunun yanı sıra tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden bir diğeri ise görsellik. Çamaşır makinesinden bahsederken görevli bize makineyi nerede kullanacağımızı sordu ve eğer mutfakta kullanacaksak inoxu tercih etmemizi söyledi. Henüz evlendikten sonra yaşayacağımız evi belirlemediğimizden ve istediğimiz kriterlerdeki evlerde genelde çamaşır makinesi için banyoda yer ayrılmış olabileceğini düşündüğümüzden "büyük ihtimalle banyo" dedik ama yine de beyaz yerine inoxu tercih ettik. Zaten teknik özellik bakımından beyazdan bir artısı ya da eksisi olmadığı için sadece görsellik konusunda tercih yapmak kolaydı benim için. 

Eğer siz de bu soruya cevap bulmak için uğraşıyorsanız öncelikle görevlinin de söylediği gibi alacağınız ürünü nerede kullanacağınıza göre karar verebilirsiniz. Mutfakta tüm beyaz eşyaların inox olması oldukça şık bir görünüm olacaktır ancak tamamen kişisel bir tercih bu. Eğer beyaz görünümden hoşlanıyorsanız ya da fiyat farkını gereksiz buluyorsanız inox almayarak çok bir şey kaybetmemiş oluyorsunuz. 
Şimdiki evimde ankastre fırın, ocak ve davlumbaz da inox olduğundan şimdiden bulaşık makinemle çok hoş bir mutfağım oldu bile bana göre. Üstelik 6 aydır inox bulaşık makinesi ve ankastre kullanan biri olarak asla temizlik açısından bir zorluk yaşamıyorum. Çünkü mutlaka her temizlik sonrası KAĞIT HAVLU kullanıyorum :) Bir de ocağı dairesel hareketlerde silmemek gerekiyor ama dairesel hareketlerle kurulamakta bir sakınca yok :) 

Ocağım için sprey mutfak temizleyicileri kullanıyorum. Ardından ıslak bir bezle silip son işlem olarak kağıt havluyla kuruluyorum asla lekeli görünmüyor. Ankara'da annemlerin evinde aşırı yaşadığımız bu lekeli görünüm sorununa tek başıma yaşamaya başladıktan sonra çare buldum, şimdi hem ben hem annem çok mutluyuz bu konuda :) Bulaşık makinemse zaten bu sorundan tamamen uzak(maşallah). Asla leke tutmuyor ve temizlikten ettilenmiyor.

Bu arada bulaşık ve çamaşır makinesi seçimlerimiz diğer seçimlerimizde de olacağı gibi BOSCH'tan(Fotoğraftakiler). Bulaşık makinemiz Super Silence(buradan inceleyebilirsiniz), çamaşır makinemiz ise Vario Perfect(buradan inceleyebilirsiniz). Kağıt havlu uygulaması olmadan az-çok leke bırakan ancak performansından çok memnun olduğum ankastre setim ise Franke.

Umarım bu basit ama öz yazı biraz olsun işinize yarar ve siz de kendi seçimlerinizi ve deneyimlerinizi benimle paylaşırsınız. Başta kendim olmak üzere çeyiz hazırlığında olan herkese kolaylıklar diliyorum :)



1 yorum:

  1. Teşekkürler bilgiler için... Ben de tercih aşamasındayım, istifade ettim epey.

    YanıtlaSil